Tips en onderhoud

Indirecte verlichting in huis

Verlichting in huis heeft zoveel functies… vaak denken we daar helemaal niet over na. Toch is juist verlichting ontzettend bepalend voor de sfeer in je woning en voor hoe een ruimte ervaren wordt. In huis heeft verlichting de functie om de sfeer te verzorgen, maar tegelijkertijd zijn er ook plekken in huis waar functioneel licht nodig is. Indirecte verlichting is een belangrijk hulpmiddel voor het realiseren van uw ultieme sfeer in huis.

Wat is indirecte verlichting?

In het kort: directe verlichting heeft een lichtbron die rechtstreeks op een bepaald punt gericht is. Het licht is vaak sterk en directe verlichting zorgt voor een groot contrast tussen licht en schaduw. Denk als voorbeeld maar eens aan een bureaulamp die aanstaat in een donkere ruimte. De bureaulamp verspreidt daar een duidelijke straal licht naar één punt, waarbij de rest van de ruimte donker is. 

Indirecte verlichting weerkaatst het licht van de lichtbron via een muur of het plafond. Doordat de verlichting als het ware weerkaatst, heeft de indirecte verlichting een hele zachte uitstraling. Dit zorgt dat een ruimte sfeervol wordt verlicht, zonder felle lichtbronnen. De verdeling van het licht is, in tegenstelling tot directe verlichting, heel gelijkmatig waardoor een kamer of ruimte overal evenveel wordt belicht. Het contrast tussen licht en schaduw is hier klein. 

Indirecte verlichting kan prachtig zijn om een bepaald object of een bepaald deel van de ruimte sfeer te geven, maar alleen maar indirecte verlichting is in een ruimte vaak niet voldoende. U wilt, voor als u bijvoorbeeld wilt lezen of werken, ook directe verlichting beschikbaar hebben. De beste optie is vaak dan ook om directe en indirecte lichtbronnen te combineren.

 

Voor- en nadelen van indirecte verlichting

Indirecte verlichting komt met een aantal voor- en nadelen. Deze zetten we graag voor u op een rijtje:

De voordelen:

  • Brengt een ruimtelijk gevoel over in een kamer of ruimte;
  • Brengt sfeer, warmte en gezelligheid;
  • Verspreidt een egaal licht, wat gelijkmatig verdeeld is en waarbij er weinig contrast bestaat tussen licht en schaduw. 

De nadelen:

  • Om te werken, lezen of schrijven is indirecte verlichting niet de ideale oplossing. Vaak is dit een te zwakke vorm van verlichting.

 

Waar gebruiken we indirecte verlichting?

We noemden het hierboven al even; om bij te werken, lezen of schrijven is indirecte verlichting vaak niet de juiste oplossing. Indirecte verlichting wordt over het algemeen ingezet als een decoratieve vorm van verlichting, die door prachtige contouren en lijnen een object of ruimte optimaal kan belichten. Denk aan een wandlamp die indirect de gang in schijnt, een staande lamp die via het plafond zorgt voor zacht licht in de woonkamer of (dimbare) indirecte verlichting boven de eettafel voor lang en sfeervol tafelen.

Het komt er wat ons betreft op neer dat mooie verlichting in huis een combinatie is van functionele directe verlichting en decoratieve indirecte verlichting. Het is ook mogelijk om alleen indirecte verlichting te gebruiken in huis, dan is het aan te raden om de afstand tussen de lamp en de wand / het plafond waarop het licht weerkaatst minimaal 80 centimeter te laten zijn.

 

Hoe gebruiken we indirecte verlichting?

Indirecte verlichting kan in ieder interieur en in iedere ruimte worden toegepast. Wel zijn er een aantal handige richtlijnen en ‘regels’ die er voor zorgen dat de indirecte verlichting in uw interieur optimaal uitkomt.

Wist u dat?

  • Indirecte verlichting het mooiste tot uiting komt in combinatie met lichte wanden en plafonds?
  • Gladde oppervlaktes (zoals een gladde muur) meer licht weerkaatsen dan oppervlaktes met structuur?
  • Indirecte wandlampen zorgen dat een ruimte hoger lijkt dan deze daadwerkelijk is? Hierdoor lijkt een ruimte groter.

 

Indirecte verlichting in de Eigenstijl Wonen collectie 

In onze Eigenstijl Wonen collectie hebben wij de mooiste indirecte verlichting opgenomen. Zo vindt u in ons assortiment indirecte wandlampen, indirecte tafellampen, indirecte plafondlampen en nog veel meer indirecte binnenverlichting. Indirecte verlichting van onder andere het Layer by Adje, Maretti Lighting en Light en Living merk.

Tips voor een zomers interieur
Lees meer
Sterke en subtiele trend: staal in je interieur
Lees meer
Tips en inspiratie voor jouw retro interieur!
Lees meer