Hoe koop je het juiste vloerkleed? Lees onze tips - Eigenstijl Wonen

Hoe koop je het juiste vloerkleed? Lees onze tips

Hoe Koop Je Het Juiste Vloerkleed Lees Onze Tips

Vloerkleden zijn razend populaire toevoegingen aan een interieur. Maar, voor veel mensen is een vloerkleed ook één van de lastigste interieur items om aan te schaffen. Er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel maten vloerkleden en zoveel dingen om rekening mee te houden.. Hoogpolig vloerkleed of laagpolig vloerkleed, basic kleuren of juist enorm kleurrijk, groot of klein, rond of rechthoekig.

We vertellen je graag wat de functie eigenlijk is van een vloerkleed in huis, we geven je tips voor de aanschaf en we zetten verschillende onderhoudstips op een rijtje.

De functie van een vloerkleed

In vrijwel ieder interieur zie je wel één of meerdere vloerkleden terugkomen. Dat is niet zo gek; want vloerkleden zorgen voor sfeer in huis. Een vloerkleed zorgt ervoor dat verschillende losse items, zoals een bank, een krukje en een salontafel, samen één geheel gaan vormen.

Ook de volgende voordelen haal je in huis bij de aanschaf van een vloerkleed:

Letterlijk en figuurlijk zorgt een vloerkleed voor warmte in huis.
Een vloerkleed zorgt voor rust en eenheid.
De juiste vorm, in combinatie met de juiste afmetingen en kleur zorgen voor een ruimtelijk gevoel in de kamer.
Door een vloerkleed verbetert de akoestiek in een ruimte. Een vloerkleed absorbeert namelijk (deels) het geluid.
Hoe Koop Je Het Juiste Vloerkleed Lees Onze Tips
Hoe Koop Je Het Juiste Vloerkleed Lees Onze Tips

Tips bij de aanschaf van een vloerkleed

Het uitzoeken van een vloerkleed is leuk, maar lang niet altijd makkelijk! Zoveel opties, zoveel punten om rekening mee te houden. We helpen je graag wat op weg: het formaat, het materiaal en de stijl zijn de belangrijkste aandachtspunten!

Tip 1: Leg oude kranten of kleden op de grond in de afmeting van het gewenste vloerkleed, en krijg zo een goed beeld van het effect van de afmeting op het interieur. Dit helpt je inschatten welk formaat vloerkleed je het mooiste vindt, en wat het beste past bij de indeling van de kamer.

Tip 2: Een vloerkleed kan bijdragen aan een goede akoestiek in huis. Hoe grover en hoogpoliger een vloerkleed is, hoe meer u profiteert van akoestieke voordelen.

Tip 3: Bedenk goed waarom je graag een vloerkleed wilt aanschaffen. Is het voor lekker warme voeten in de slaapkamer? Of gaat het om een echte blikvanger in de ruimte? Hierdoor vallen er al veel opties af, waardoor de keuze gemakkelijker wordt!

Tip 4: In ruimtes met rustige, effen wanden is een kleed met een print een aantrekkelijke optie. Heb je al (redelijk) drukke wanden? Dan kan een effen vloerkleed de rust van een ruimte waarborgen.

Een vloerkleed reinigen en onderhouden

Het goed onderhouden van een vloerkleed zorgt ervoor dat een vloerkleed lang mooi blijft en een lange levensduur heeft. Maar, hoe kan je een vloerkleed nu goed onderhouden?

Allereerst adviseren we om een vloerkleed minimaal één keer per week te stofzuigen. Hiervoor kan je het beste een gladde stofzuigermond gebruiken. Door dit te doen blijft een vloerkleed lekker schoon en fris.
Nieuwe vloerkleden verliezen in het begin losliggende vezels. Dit zorgt voor wat pluizen. Hoe hoger de pool is van het nieuwe vloerkleed, hoe meer pluizen er vanaf komen. Het is belangrijk dat je de pluisjes nooit zelf uit het vloerkleed trekt. Hiermee kan je het kleed beschadigen. Door het kleed met regelmaat te zuigen, verdwijnen deze pluisjes vanzelf.
Draai een kleed eens in de vier maanden om (van links naar rechts), zodat alle zijden van een vloerkleed evenveel belopen worden.

Naast het standaard onderhoud van een vloerkleed, kunnen er door morsen of ongelukjes ook vlekken ontstaan in het vloerkleed. Wat kan je dan het beste doen?

Zorg allereerst dat eventueel vocht zo snel mogelijk wordt verwijderd. Dit kan het beste worden gedaan door het op te deppen met een badstof handdoek of keukenpapier.
Is de vlek daarna nog (duidelijk) zichtbaar? Dan raden we aan om met een kleine hoeveelheid tapijtreiniger en een schone doek de vlek van buiten naar binnen schoon te deppen. Dit proces kan je herhalen totdat de vlek weg is.
Let op: schrobben en vegende bewegingen zorgen vaak voor vlekverspreiding. Gebruik daarom deppende bewegingen.

Bovenstaande informatie kan je zien als algemene handvatten bij de aanschaf van jouw vloerkleed. Wil je graag persoonlijk advies voor jouw interieur? Kom eens langs in onze grote woonwinkel in Barneveld! Onze interieurstylisten denken graag met je mee.

Recente artikelen