Inrichten kleine woonkamer: de do’s en don’ts - Eigenstijl Wonen

Inrichten kleine woonkamer: de do’s en don’ts

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Het inrichten van een kleine woonkamer is geen eenvoudige opgave. Veel woningeigenaren met een kleine woonkamer neigen naar het aanschaffen van kleine meubels. Maar is dat wel een verstandige keuze? In dit artikel bespreken we alle do’s en don’ts op het gebied van het inrichten van een kleine woonkamer.

Tegenwoordig zijn steeds meer woningen voorzien van een centrale leefruimte. In deze ruimte zijn zowel de keuken, de eettafel als de bank te vinden. Gezellig en huiselijk, maar wat als deze ruimte in oppervlakte klein is? Een kleine woonkamer inrichten is nou eenmaal niet eenvoudig. Daarom is goed advies inwinnen belangrijk. Kom bij ons langs in de winkel en we helpen bij het matchen van kleuren, materialen en vormen.

Juist omdat het zo lastig is om een kleine woonkamer in te richten geven wij tips voor goed passende en trendy meubels. Bij elke ‘do’ uit dit artikel geven wij twee opties. Zorgvuldig door ons geselecteerd voor een kleine woonkamer met een groot inrichtingsbudget en voor een kleine woonkamer met een beperkter budget.

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Denk groot in een kleine woonkamer

Do: “Begin bij het inrichten van een kleine woonkamer altijd met de grote meubels. Werk als het ware van groot naar klein en vermijd het gebruik van veel kleine accessoires.” 

Het klinkt misschien gek, maar denk ‘groot’ tijdens het inrichten van een kleine woonkamer. Begin met het uitzoeken van grote meubels, zoals een comfortabele bank in een u-opstelling, of een hoekbank. Is er ruimte voor een eetkamertafel? Kies dan voor een ronde of ovale variant, waar de stoelen volledig onder schuiven. Een ronde eetkamertafel bespaart ruimte en draagt eraan bij om een ruimte optisch groter te laten lijken. Net iets meer ruimte aanwezig? Kies dan voor een ovale eetkamertafel met een bank. Schuif de bank zoveel mogelijk tegen de wand aan. Dit bespaart een zee van ruimte.

Pas op met veel kleine meubels. Houd het luchtig. Kies liever voor een aantal grote meubels, dan voor veel kleine meubels. Vermijd een overdaad aan accessoires. Less is more: te veel accessoires maken een ruimte rommelig en propperig.

Don’t: “Veel mensen met een kleine woonkamer neigen naar het aanschaffen van kleine meubels. Probeer veel kleine meubels te vermijden. Te veel kleine meubels in een beperkte ruimte, zorgen al snel voor een propperig effect.” 

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Een kleine ruimte schreeuwt om licht

Do: “Zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval en voor goede basisverlichting. Vul aan met sfeerverlichting.” 

Een kleine woonkamer vraagt om lichte kleuren. Licht is belangrijk. Is er weinig natuurlijk daglicht aanwezig? Kies dan voor goede verlichting. Begin met spots, plafonnieres of andere hanglampen. En vul deze aan met eventuele vloerlampen of tafellampen. Hoe lichter een kleine ruimte, hoe groter hij oogt.

Don’t: “Probeer niet te besparen op een goede basisverlichting. Deze basis is namelijk uiterst belangrijk in een kleine woonkamer. Vraag advies over verlichting. Wij denken graag met je mee.”  

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Kies lichte kleuren en behoud zichtlijnen  

Do: “Kies voor luchtige stoffen en lichte kleuren. Zorg ervoor dat een bank op strakke pootjes staat, om ideale zichtlijnen te behouden.” 

Net zoals natuurlijk licht belangrijk is in een kleine woonkamer, zorgen donkere meubels, donkere wanden en een donkere vloer ervoor dat een ruimte kleiner oogt. Ga in kleine ruimtes voor lichte meubels met een luchtige uitstraling. Een bank mag echt riant zijn, maar kies voor strakke pootjes, onder een grote bank. Pootjes onder een bank geven lucht aan de ruimte en ze zorgen ervoor dat zichtlijnen niet verdwijnen.

De ideale stof voor een bank is zeer belangrijk in een kleine ruimte. Lichte, luchtige stoffen brengen ruimte met zich mee. Pas op met donkere, zware stoffen. Grote hoekbanken die uit ruime elementen bestaan, zijn niet altijd ideaal in een kleine ruimte. Een bank met een diepe hoek of een U-vormige bank zijn vaak wel uitstekende opties.

Kleurgebruik is heel belangrijk in een kleine woonkamer. Dat geldt overigens niet alleen voor de meubels. Maak een weloverwogen keuze in de kleur van de wanden en de vloer. Kies ook hier voor lichte kleuren. Verf plinten mee in dezelfde kleur als de wand. Dit maakt de ruimte optisch groter. Heeft een kleine woonkamer een hele donkere kleur op de muur? Bedenk dan goed dat deze woonkamer kleiner aanvoelt. Kies er eventueel voor om muren in een lichtere tint te schilderen.

Don’t: “Vermijd donkere, hoekige meubels, zoals banken die bestaan uit grote elementen.” 

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Pas organische vormen toe

Do: “Ronde en ovale eetkamertafels geven een ruimte lucht en zijn heel trendy. Ronde eetkamerstoelen vergoten het ruimtelijke gevoel. Let erop dat deze stoelen volledig onder de tafel schuiven.”

Organische vormen zijn heel goed toe te passen in een kleine woonkamer. Organische vormen zijn natuurlijk, krachtig en vriendelijk in een kleine ruimte. Daarnaast zorgen deze vormen voor een ruimtelijk geheel. Organische vormen passen perfect in de woontrend van dit moment. Heel trendy dus. Liever een tijdloos interieur? Kies dan voor ronde vormen.

Een ovale of ronde eetkamertafel zijn zeer geschikt. Een ronde tafel neemt minder ruimte in dan een ovale variant. Laat de eetkamerstoelen aansluiten in kleur. Ga voor stoelen met ronde vormen, die je volledig onder de eetkamertafel kunt schuiven. Vermijd ook hier donkere kleuren.

Een andere waardevolle tip: hang een grote spiegel aan de wand, met een ronde of organische vorm. Spiegels zijn prachtig in elk interieur en hebben een ruimtelijk effect.  

Don’t: “Vermijd hoekige meubels. Ga voor één grote bank, in plaats van een kleine bank met twee losse fauteuils. Een hoekbank biedt meer zitplaatsen. Hierdoor wordt de ruimte optimaler benut.” 

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Een groot, zwevend tv-meubel  

Do: “Hang een tv-meubel aan een wand. Dit maakt de ruimte optisch groter.”

Kies, wanneer de ruimte dat toelaat, voor een zwevend tv-meubel. Hang het aan de wand. Is er geen grote wand in de ruimte aanwezig, waar het tv-meubel aan kan hangen? Kies dan voor een tv-meubel op strakke pootjes. Ga daarnaast voor een groot tv-meubel. Veel mensen maken de fout dat ze in een kleine woonkamer een klein tv-meubel plaatsen. Een groot tv-meubel maakt de ruimte optisch groter. Nog een groot voordeel van een groot meubel: het is de ideale plek om spullen in op te bergen.  

Don’t: “Vermijd kleine tv-meubels en tv-meubels die niet op pootjes staan.” 

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Vloerkleden in verschillende kleuren

Do: “Wacht met het uitkiezen van een vloerkleed tot alle meubels op zijn plek staan.” 

Veel mensen denken dat een vloerkleed een ruimte voller en kleiner maakt. Het tegendeel is waar: een vloerkleed is een absolute aanwinst voor een kleine ruimte. Wacht altijd met het uitkiezen van het vloerkleed, tot alle meubels op zijn plek staan. Maak vervolgens een foto van de ruimte en laat hem aan ons zien. Samen gaan we op zoek naar een vloerkleed dat perfect past in de ruimte en bij de meubels. De ene ruimte heeft meer baat bij een hoogpolig kleed, de andere bij een strak laagpolig kleed. De ene kleine woonkamer kan wel wat pit gebruiken, de andere woonkamer heeft juist weer meer baat bij een kleed in rustige kleuren.

Don’t: “Denk niet te snel dat een vloerkleed te heftig is voor een kleine woonkamer. Een vloerkleed brengt juist contrast met zich mee.” 

Inrichten Kleine Woonkamer De Do S En Don Ts

Start zelf met het inrichten van een kleine woonkamer

Als interieurstylisten van Eigenstijl Wonen gaan wij altijd voor het perfecte plaatje. Voor ons moet alles kloppen. Daarom gaan we samen met onze klanten op zoek naar een stijl die bij iemand past. We denken mee en vinden het iedere keer weer een eer om een ‘eigen stijl’ voor een woonkamer te creëren. Neem gerust stalen mee van verfkleuren, of van de kleur van een keuken. We mixen en matchen en zoeken meubels en kleuren uit die perfect passen in een kleine woonkamer. Kom bij ons langs en we helpen bij het matchen van kleuren, materialen en vormen.

Recente artikelen